Weer een artikel over product roadmaps? Bij veel productteams gaat het regelmatig over product roadmaps …
Als productmanager moet je de klanten centraal stellen en dat betekent dat je met alles wat je doet aan je klanten denkt. In dit productgerichte tijdperk draait het allemaal om de customer experience. Een rapport uit 2017 van Nielsen wees uit dat van de ongeveer 3.000 nieuwe producten die elk jaar worden gelanceerd, waarvan slechts 15% echt succesvol is. Met de extreme toename van nieuwe producten is volgens Statista die 15% nu hoogstwaarschijnlijk weer gedaald. We durven ook te stellen dat dit aantal veel hoger zou liggen als meer product managers uitgebreid user research zouden doen en hun product roadmap daarop zouden baseren.
Als Product manager is het aan jou om de juiste prioriteiten te stellen en ervoor te zorgen dat je de roadmap voor je product afstemt op de doelstellingen van je bedrijf. Hierbij ga je na welke mogelijkheden er zijn om je producten te verbeteren en je stelt de juiste prioriteiten. Maar hoe kun je een product roadmap plannen zonder te weten wat de verwachtingen en meningen van je klanten zijn?
Bron: Venngage
Een korte samenvatting over de product roadmap
Product roadmaps visualiseren de ontwikkelingen van je product. Het laat zien waar je product op dit moment staat, waar je naartoe wil en hoe je daar kunt komen.
De voordelen van product roadmaps:
- Helpt bij prioritering van taken en initiatieven
- Vooruitgang meten en bewaken
- Bevordert transparantie: Intern en extern
- Coördineren van taken en activiteiten tussen teams en medewerkers
- Begrip opbouwen van de volledige productcyclus
Nooit eerder met product roadmaps gewerkt? Atlassian biedt een gebruiksvriendelijke, gratis product roadmap template.
Tot zover de uitleg van wat een product roadmap is. We gaan nu kijken naar de uitdagingen die je tegenkomt bij product roadmaps en hoe user research je helpt een product roadmap op te stellen.
Als je wil dat je productteam echt voordeel heeft van de roadmap is het belangrijk dat je genoeg tijd investeert in het opstellen ervan. Het is vast geen verrassing voor jou als product manager dat het stellen van prioriteiten en ideeën en plannen voor een nieuw product soms moeilijk is. Wat komt er in de roadmap? Welke taken moeten bovenaan de lijst staan en wat moet voorlopig on hold worden gezet? Allemaal vragen die je jezelf vast al gesteld hebt.
Kwantitatieve gegevens zoals kpi’s en marktimpact geven je inzicht in digitale trends in het algemeen terwijl kwalitatieve gegevens zoals product feedback je helpen een klantgerichte aanpak te behouden bij de ontwikkeling en verbetering van je nieuwe product. Hoe sneller je deze gegevens in je stappenplan verwerkt, hoe beter het is. En dit is precies waar het om gaat. Om deze gegevens te verzamelen, raden wij je aan uitgebreide user research uit te voeren.
Laten we eens kijken naar roadmaps en user research.
User Research als basis voor product roadmaps
Constant gebruikersonderzoeken uitvoeren helpt product managers betere productbeslissingen te nemen, potentiële functies te identificeren en zelfs aantrekkelijke testmogelijkheden te definiëren. Consequent onderzoeken maakt je werk als product manager gewoon beter en gemakkelijker.
Zelfs de allerbeste product teams kunnen slechts bij benadering aangeven wat klanten van een product willen, op basis van veronderstellingen. Met inzichten uit de gebruikersonderzoeken kunnen product teams echter problemen van klanten aan het licht brengen, de kenmerken en functies identificeren die voor klanten het belangrijkst zijn en, het belangrijkst, hun product roadmaps prioriteren. Deze klantgerichte aanpak geeft je een richting voor je product waar zowel jij als je klanten tevreden mee zijn.
Wat zijn nu de voordelen van user research voor product roadmaps?
Neem betere beslissingen. Het is logisch dat dit een voordeel is. Wanneer je inzichten hebt verkregen door middel van user research, kun je dit gebruiken voor het prioriteren van de roadmap. Door beter inzicht dankzij kpi’s, intuïtie, strategie en concurrentie, neem je betere beslissingen. Deze beslissinge
Ontdek potentiële kansen. Telkens als je onderzoek doet, leer je iets nieuws en ontdek je potentiële mogelijkheden voor nieuwe functies, manieren om … De mogelijkheden zijn eindeloos: misschien kom je erachter dat de prijsopbouw niet goed is of dat je gebruikers bepaalde functies te ingewikkeld vinden.
Begrijp gebruikers/klanten beter. Als product manager streef je ernaar om met het Voice of the Customer-programma in het achterhoofd betere beslissingen te nemen. Door continu te onderzoeken is dit mogelijk. Blijf de mogelijkheden om feedback te geven op de UX, tekst en andere delen van de user experience verbeteren, zodat je weet wat je klanten raakt.
Gebruik aantrekkelijke testmogelijkheden. Naast het identificeren van mogelijkheden voor features, is continue user research een geweldige manier om aantrekkelijke A/B-test mogelijkheden te benutten.
Zoals je ziet, levert user research een aantal belangrijke voordelen op voor je product roadmap. Maar welke soorten user research kun je gebruiken om de product roadmap te verbeteren?
- Online customer feedback van klanten verzamelen
- Organiseer klanteninterviews en leer van je klanten
- Analyseren van support tickets en telefoongesprekken
- Opnemen en analyseren van gebruikerssessies
In dit artikel behandelen we vooral het onderwerp customer feedback van user research. Als je hier meer over wilt weten, lees dan zeker verder.
Hoe je de roadmap kunt controleren met user research
Dus hoe moet je als product manager te werk gaan om je roadmap echt goed af te stemmen op je klanten? Wij raden je verschillende stappen aan voor de verschillende fasen van het product. Een product roadmap is geen vastomlijnde leidraad, maar een steeds veranderende weerspiegeling van je vooruitgang. Pas dus verschillende methodes toe tijdens het proces.
Laten we eens kijken naar de verschillende productfasen:
Ideation (Ideevorming)
Ideation is de eerste fase waarin ideeën worden gevormd en product managers doelstellingen en absolute must-haves valideren op basis van feedback van klanten. Natuurlijk wil je een product maken dat consumenten ook echt zullen gebruiken. Het gaat er om dat je de pijnpunten en behoeften van de potentiële gebruikers identificeert. Product managers richten zich op wat er moet gebeuren om een Minimum Viable Product Minimum Viable Product (MVP) te maken. Hoe bereik je dit?
Door diepgaande interviews met klanten te houden en open vragen te stellen kunnen productteams nuttige antwoorden krijgen om de productstrategie te bepalen. Zo ontdek je wat klanten echt nodig hebben en wat hun verwachtingen zijn. Deze antwoorden geven je ook waardevolle inzichten in wat wel of niet goed werkt.
ONTDEK HOE NCSA HAAR PRODUCTEN VERBETERT MET USER FEEDBACK
In deze blog legt NCSA uit waarom niets zo waardevol is als feedback van actieve gebruikers
De eerste ontwikkelingsfase
In deze fase laten productteams klanten het product testen door een lijst van taken uit te voeren en te observeren hoe ze in real-time werken en reageren. Zo krijg je inzicht in wat probleemgebieden zijn.
A/B-testen is handig om productversies te vergelijken en de uitkomst te evalueren op basis van één enkele variabele.
Continu verbeteren
Online customer feedback van klanten is in dit stadium van cruciaal belang. Hier kunnen productteams de klanttevredenheid bijhouden door positieve en negatieve product- en user experiences zoals bijvoorbeeld de Net Promoter Score (NPS) en CSAT-enquêtes te meten.
Dus als je een product roadmap aan het maken bent, kunnen we wel stellen dat het absoluut essentieel is om continu met je klanten te communiceren, te reageren op feedback van klanten en meer data-gedreven beslissingen te nemen.
Om wat dieper in te gaan op het onderwerp customer feedback, hebben we hier handige tips voor je verzameld:
Het doel bepalen
Bepaal eerst wat je van je klanten wil leren. Beslis op welke gebieden je wil verbeteren. Bepaal je prioriteiten. Dit zijn de eerste stappen die je moet nemen voordat je zelfs maar kunt denken aan het gebruik van feedback enquêtes op je website, mobiele apps of e-mail. Misschien beschik je al over een feedback tool. Zo niet, vergeet dan niet om onze blog met de meest populaire product feedback tools 2021 te lezen.
Zorg ervoor dat je de juiste feedback verzamelt
Nadat je hebt bepaald wat je met feedback wil bereiken, is het tijd om de enquêtes op te stellen. Afhankelijk van je doel, zul je een aantal beslissingen moeten nemen over de inzet en de inhoud van de enquête. Inzet verwijst naar de manier waarop (d.w.z. passieve of actieve enquêtes) je de enquêtes inzet en waar je ze op de site plaatst. Wat de inhoud betreft, moet je beslissen welke KPI’s je wil meten (NPS, CSAT, CES) en welke soorten vragen je hiervoor wil gebruiken.
Inhoud van de enquête
Ons advies is om een mix van kwantitatieve en kwalitatieve feedback te gebruiken. Kwantitatieve feedback omvat kpi’s (of scores) die je kunt meten in een dashboard, zodat je voortdurend de vooruitgang kunt volgen, terwijl kwalitatieve feedback om open vragen draait waarmee je het sentiment kunt peilen en echt inzoomt op waarom iemand een negatief gevoel heeft over je product, dienst of iets dergelijks.
Analyseer de resultaten en onderneem actie
Zoals je misschien al kunt bedenken, is het verzamelen van feedback eigenlijk maar een deel van het proces. Het is minstens net zo belangrijk om de feedback gegevens te analyseren.
Idealiter bestaat de analysefase uit het snel sorteren van feedback en het vaststellen van trends en onderliggende oorzaken. Aangezien feedback meestal in grote aantallen binnenkomt, zijn dashboard analyses bijzonder nuttig in de analysefase. Dashboards kunnen gebruikers helpen feedback te visualiseren op één plek, waardoor het makkelijker wordt trends te zien, zoals een toename in gebruiksvriendelijkheid op een bepaalde pagina of een afname in tevredenheid in een bepaalde funnel. Er zijn ook technologieën zoals text analytics waarmee teams inzicht krijgen in het sentiment achter trending feedback-onderwerpen en echt meten hoe klanten zich voelen.
Na het analyseren en het verwerven van inzichten, is de volgende stap het ondernemen van actie. Actie ondernemen op basis van feedback helpt niet alleen om loyaliteit op te bouwen, maar leidt ook vaak tot meer conversies. Door gebruik te maken van de inzichten die worden verkregen door zorgvuldige analyses, kunnen bedrijven hun websites, apps en e-mail campagnes optimaliseren, zodat gebruikers een veel soepelere digitale reis ervaren. Om dit goed te doen, is het nodig het juiste actiemanagement proces te hebben waarmee je de “risicoklanten” kunt betrekken en hen weer op weg naar succes kunt helpen.
Continu feedback verzamelen is de sleutel tot een succesvol stappenplan
Laten we gewoon eerlijk zijn. Een product roadmap zonder feedback van klanten is gedoemd te mislukken. Doe jezelf een plezier en volg de zorgvuldig verzamelde adviezen in dit artikel op. En onthoud; consequent zijn is de sleutel. Verzamel voortdurend feedback van klanten!
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.