Zo gebruik je feedback om de UX te verbeteren

Zo gebruik je feedback om de UX te verbeteren

UX Designers en UX Researchers hebben maar een wens; producten maken die hun gebruikers blij maken en vaak gebruiken. Toch zijn er veel UX design teams die beginnen zonder een duidelijke UX-strategie. Zonder een duidelijk beeld van de gebruikers en hun behoeften, mis je de focus. Dat kost je uiteindelijk onnodig veel tijd en geld. Het is dus belangrijk dat je weet hoe de user experience (UX) nu scoort en wat er verbeterd kan worden.


In de praktijk blijkt dat het soms moeilijk is de verbeterpunten van de UX te omschrijven. Van alle kanten komt er input en zijn er vragen, dus het is belangrijk een concrete omschrijving van de uitdagingen en obstakels in de UX te maken. Lang leve een UX-strategie. En gelukkig is er user feedback. User feedback helpt UX-designers en researchers een gedetailleerd probleem naar boven te halen, zodat je dit voor je UX-actieplan kunt gebruiken.

In de blog kijken we naar het volgende:

  • Wat is een UX-strategie?
  • Drie soorten UX-uitdagingen
  • UX-data verzamelen
  • Feedback om verbeterpunten te ontdekken
  • UX-data analyseren
  • Samen de UX verbeteren

Wat is een UX-strategie?

Een UX-strategie is een actieplan om de user experience in lijn te krijgen/houden met je merk en bedrijfsdoelen. Door verbeterpunten in de UX in kaart te brengen, kun je de scope bepalen en weten UX-teams wat prioriteit heeft.

UX-strategie voorbeeld
Bron: UX Collective

Ondanks dat men vaak denkt dat UX-problemen alleen om het design draaien, is dat zeker niet zo. UX draait om de behoefte van zowel je bedrijf als de gebruiker. We lichten de drie grootste uitdagingen toe:

1. Het design

Design issues zijn de verantwoordelijkheid van een designer. Bijvoorbeeld, hoe kunnen gebruikers makkelijker een keuze maken op een specifiek moment in het proces.

2. De targets

Je targets moeten concreet en meetbaar zijn. Bijvoorbeeld het aantal conversies verhogen, het aantal support tickets verlagen, etc. Het aantal conversies verhogen lukt alleen als de UX top is. En dat laatste is een grote uitdaging. Obstakels zijn er in alle vormen en maten en deze twee soorten uitdagingen of problemen zal iedere UX-er herkennen.

3. De gebruikers

Tot slot de gebruikersproblemen. Deze problemen geven aan wat de gebruiker wil. Bijvoorbeeld het makkelijker maken van de trial set-up.

Na het identificeren van de verbeterpunten, gaan we verder naar de volgende stap en dat is data verzamelen zodat je je keuzes kunt verantwoorden.

Verzamel UX-data om de verbeterpunten te herkennen

Er is geen vaste methode om UX-data te verzamelen, ieder bedrijf doet het op zijn eigen manier. Sommige kiezen voor interviews met gebruikers, anderen gebruiken analytics tools als Google Analytics. Wat je ook kiest, let er wel goed op dat je zowel kwantitatieve als kwalitatieve data verzamelt.

We gaan nu verder met de verschillende manieren waarop je UX-data kunt verzamelen.

Web analytics

Vaak beginnen UX-researchers met het analyseren van kwantitatieve data en laten ze de getallen hun werk doen. Deze data helpt interpreteren wat gebruikers op je website doen, zodat je weet wat handig is om te testen. Het geeft geen compleet plaatje, maar het is een begin.

Gebruikers interviews / research surveys

De meest gebruikte manier van UX-data verzamelen is gebruikers interviews houden. Al hangt het natuurlijk wel af van wat je precies onderzoekt. Je kunt tijdens deze interviews iemand observeren om zo de context te achterhalen of te ontdekken hoe iemand navigeert en je product gebruikt. Vervolgens ga je het gesprek aan en kun je dieper ingaan op de wensen van de gebruiker, de ervaring en de algehele indruk van je product.

conduct-user-interviews

Stakeholder interviews

Stakeholder interviews – verwar dit niet met gebruikers interviews – zijn één op één gesprekken met degenen die belang hebben bij het succes van je product. Het zijn vaak medewerkers op hoog niveau die je kunnen adviseren over je product.

Multidisciplinaire team meetings

Wat informeler zijn de meetings met teams van verschillende afdelingen. Iedere afdeling kijkt er op zijn eigen manier naar en heeft eigen ideeën over het product. Customer Support wil weten of je die ene feature waar gebruikers over klagen gaat aanpassen, het management wil de nieuwste feature liever gister dan vandaag gelanceerd hebben en het development team wil de laatste bug reports met je delen. Kortom, meetings met de betrokken teams zijn zeker geen overbodige luxe.

Product-led growth tips van een expert

Lees hier hoe Mopinion’s UX Researcher UX-data verzamelt

Zoals je ziet zijn er dus verschillende manieren om de UX te onderzoeken.

Maar er is er nog een belangrijke methode die we niet genoemd hebben, namelijk user feedback. User feedback is misschien wel de belangrijkste feedback die je nodig hebt voor het UX design en de research. De gebruiker staat centraal, daarom lichten we het hieronder nog even toe.

User feedback om UX-verbeterpunten te ontdekken

User feedback is uniek en biedt gebruikers de mogelijkheid om overal en altijd feedback achter te laten. Het is voor gebruikers veel laagdrempeliger om feedback achter te laten, dan deel te nemen aan een interview.

UX designers ontdekken dankzij user feedback ‘waarom’ gebruikers iets niet lukt. En als je dit aanvult met wat je door kwantitatieve data ontdekt, heb je een compleet beeld van de user experience. Dus gebruik data van bijvoorbeeld Google Analytics of heatmapping tools en voeg daar de resultaten van user feedback aan toe en je krijgt antwoord op je vragen. Dit is een groot voordeel voor de UX-designers onder ons. Waar lopen gebruikers tegenaan? Wat heeft prioriteit? Zo kun je het probleem formuleren, zodat het voor anderen ook helder is.

Hoe MeisterTask de User Experience verbeterde

Lees in deze customer hoe feedback helpt de UX te verbeteren.

Let wel op. Je kunt niet alleen op de user feedback afgaan. Alleen door zowel kwantitatieve als kwalitatieve data te gebruiken kun je bepalen wat er op de roadmap komt. Het zou zonde zijn als je aan een nieuw design gaat werken, alleen maar omdat een paar gebruikers dat mooier vinden.

Alle UX-data op een hoop

Nu komt het lastigste gedeelte. Via allerlei tools en bronnen komen grote hoeveelheden data binnen, dus hoe zorg je ervoor dat je hier niet in verzandt?

Wat dacht je van de ‘sticky note’. UX-designers kunnen niet zonder sticky notes en dat is niet zonder reden. Met sticky notes kun je de UX goed analyseren. Maak een online whiteboard waar je alle bevindingen op kwijt kan.

Vervolgens analyseer je iedere databron afzonderlijk. Neem bijvoorbeeld de bevindingen uit de belangrijkste gebruikers interviews op en voeg deze aan je whiteboard toe met als categorie ‘Gebruikers interviews’. Doe dit ook voor de andere databronnen, denk aan web analytics, stakeholder interviews, etc., net zo lang totdat je alle resultaten uit de databronnen in kaart hebt gebracht.

user-problems-in-whiteboard

Voor user feedback is dit simpel, hier zijn handige user feedback oplossingen voor, zoals Mopinion, met analysemogelijkheden. Met de software van Mopinion kun je gemakkelijk trends ontdekken en inzoomen op de relevantste feedback items. En nu komt het mooiste…je kunt deze data direct naar je project management tools sturen. Zo heb je alle data en inzichten op een plek.

Stel je hebt enkele inzichten gericht op het gebruikersaccount. Dan kun je deze categoriseren, zodat je ze makkelijk terug kan vinden. Zo kun je efficiënt met de feedback werken en deze delen met collega’s.

De UX verbeteren doe je niet alleen

De laatste stap in dit proces is ervoor zorgen dat je draagvlak creëert voor de verbeterpunten. Laat je collega’s zien waarom je bepaalde verbeterpunten belangrijk vindt en maak een duidelijk actieplan. Zo weten de betrokken teams wat hun aandeel is en kun je samen de UX verbeteren.

Succes met al je UX-uitdagingen!

Klaar om Mopinion in actie te zien?

Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.