reviews vs feedback stars

Klant- en productbeoordelingen vertellen niet het hele verhaal

Wat hebben de succesvolste online winkels met elkaar gemeen? Ze gebruiken allemaal beoordelingen van klanten en producten op hun websites. Deze webwinkels gebruiken recensies om andere klanten te overtuigen van hun producten en om hun vertrouwen te winnen. Maar wat vertellen klant- en productbeoordelingen je bedrijf eigenlijk? Niet echt veel, helaas …

Laten we dit onderwerp eens goed bekijken, zodat we erachter komen waarom klant- en productbeoordelingen niet het hele verhaal vertellen. Wat is ons advies? Je raadt het al: Realtime feedback!


Het succesverhaal van product- en klantbeoordelingen

Klantbeoordelingen zijn praktisch en handig voor je klanten. Als een klant interesse heeft in een bepaald product, hoeft hij of zij niet alleen af te gaan op wat jij zegt over het product. De keuze kan nu gebaseerd worden op echte ervaringen van anderen. De mening van andere klanten wordt eerder geloofd dat standaard promotieteksten op een website.

Verzamel feedback van klanten!

Verzamel vandaag nog in-app feedback en leer uw klanten echt kennen!

Customer feedback tools zoals Kiyoh, Trustpilot, Bazaarvoice en vele andere spreken digitale marketeers vooral aan omdat ze een positieve invloed kunnen hebben op de Google rankings. Recensies zijn daarnaast ook belangrijk om het vertrouwen in je bedrijf te laten groeien. Volgens onlinemarketing.co.uk verkopen beoordeelde producten 200% beter dan niet-beoordeelde producten. Er is dus een reden waarom recensies in iedere webwinkel te zien zijn. Ze zorgen niet alleen voor relevant websiteverkeer, maar tegelijkertijd ook tot minder retourzendingen en meer conversies.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van een klantbeoordeling:

  • Emotie
  • Subjectiviteit
  • Korte tot middellange beschrijvingen
  • Extra ster- of beoordelingsopties
  • Details van andere recensies van de schrijver

Zoals je ziet helpen klantbeoordelingen bij aankoopbeslissingen en het helpt je de producten te verbeteren of het assortiment aan te passen. Maar wat vergeten we nu?
De customer journey!

Dankzij de beoordelingen ontdek je of klanten je producten waarderen. Maar hoe zit het met alle andere stappen die een klant doorloopt? Bij een productbeoordeling, weet je niet hoe het bestelproces is verlopen, of je de juiste betalingsmogelijkheden biedt, hoe de levering werd ervaren, enzovoort. Wat er ontbreekt er dus? De mening van de websitebezoekers die niet converteren!

Wil je weten waarom het percentage verlaten winkelmandjes zo hoog is? Of waarom bezoekers je website verlaten zonder een aankoop te doen? Ons antwoord hierop is user feedback.

Optimalisatie met user feedback

User feedback vertelt je het hele verhaal. In tegenstelling tot recensies, geeft user feedback je inzicht in alle bedrijfsprocessen.

We lichten het toe met een simpel voorbeeld. Stel je runt een webwinkel met sportartikelen en je hebt al beoordelingen van je klanten over alle producten op je website staan. Dat is geweldig. Maar door user feedback te verzamelen kun je tijdens de verschillende touchpoints met je websitebezoekers communiceren en suggesties verzamelen over hoe het beter kan. Zo ontdek je veel meer …

Feedback over de inhoud van de website

Verzamel feedback over de inhoud van de website door verschillende vragen te stellen:

  • “Was deze informatie nuttig voor je?”
  • “Wat is je mening over deze pagina?”
  • “Vind je deze pagina leuk?”

Door dit soort vragen te stellen ontdek je of de inhoud voldoet aan de behoeften van je bezoekers.

Productomschrijvingen

Zijn de productomschrijvingen duidelijk en compleet? In deze teksten informeer je klanten over de verschillende producten die je aanbiedt en de onderlinge verschillen. Als je de productomschrijvingen wil verbeteren, kun je het beste een feedbackformulier onder de omschrijving plaatsen.

Zoekfunctie

De zoekfunctie is belangrijk voor een webwinkel en haar bezoekers. Uit studies blijkt dat ⅓ van de bezoekers de zoekfunctie gebruikt.

Biggest-Retail-Site-Search-Frustration-June2018.png
Bron: MarketingCharts

Verbeter je zoekfunctie door je klanten om feedback te vragen: Hebben deze zoekresultaten je geholpen? Hoe tevreden ben je met deze zoekresultaten? Afhankelijk hiervan kun je de conversies verhogen.

Exit feedback

Heb je altijd al willen weten waarom iemand je webshop verlaat zonder iets te kopen?
Met exit feedback stel je een trigger in, zodat je bezoekers een paar simpele vragen te zien krijgen vlak voor ze je website verlaten.

Zodra je meer inzicht hebt in deze punten, kun je de omzet en het aantal conversies in je webshop makkelijk verhogen. Dankzij de feedback kun je niet alleen het online winkelen aangenamer maken, je kunt ook precies aan de behoeften van je klanten voldoen. Je weet nu namelijk wat ze van je verwachten.

Ben je klaar om uit te vinden wat klanten echt willen?

Hoewel klant- en productbeoordelingen belangrijk zijn, vertellen ze je dus niet het hele verhaal. Wie slim is, verzamelt ook feedback om het plaatje compleet te maken.
Met een degelijke feedback analyse ben je een belangrijke stap dichter bij een geoptimaliseerde website.

Klaar om Mopinion in actie te zien?

Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.