Als je de deze blog leest, verzamel je vast al user feedback via je website(s) en mobiele app(s). Je weet hoe belangrijk feedback is en je wil e-mail campagnes nog beter laten aansluiten op je doelgroep. De vraag is hoe? Een goede e-mail feedback enquête maken is niet zo makkelijk als het lijkt. Je kunt namelijk op verschillende manieren e-mail feedback verzamelen, afhankelijk van wat je wil weten en wat het doel is van je e-mail.
In deze blog laten we 5 verschillende e-mail feedback templates zien. Dit zijn de meest gebruikte templates, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.
Maar laten we bij het begin beginnen en uitleggen waarom feedback voor e-mail zo belangrijk is.
Waarom is e-mail feedback zo belangrijk?
E-mail feedback speelt een belangrijke rol als je voor ‘customer centricity’ gaat. Door feedback over je e-mail campagnes te verzamelen, geef je klanten de mogelijkheid hun gedachten en mening over je e-mails met je te delen. Met andere woorden, als marketeer leer je wat je lezers belangrijk vinden en hoe je e-mails ontvangen worden.
Of je nu een promotiecampagne, bevestigingsmail, nieuwsbrief of follow-up e-mail verstuurt, het blijft een uitdaging om je bericht goed te laten aansluiten op de wensen van je klanten. E-mail feedback geeft je inzicht in je e-mail campagnes, zodat je weet waar er nog verbeterpunten liggen.
Optimaliseer je e-mail campagnes met e-mail feedback
Verhoog de conversie, verbeter klantrelaties en zorg voor een waardevolle customer experience via e-mail.
5 handige e-mail feedback templates
- E-mail Feedback Template 1: Nieuwsbrieven
- E-mail Feedback Template 2: Service Emails
- E-mail Feedback Template 3: Aftersales Emails
- E-mail Feedback Template 4: Follow-up Emails
- E-mail Feedback Template 5: E-mails met enquête uitnodiging
E-mail Feedback Template 1: Nieuwsbrieven
Nieuwsbrieven zijn ideaal als je je merk onder de aandacht wil brengen, of als je een overzicht van alle prospects wil maken. Ook kun je via een nieuwsbrief je producten uitlichten, je websiteverkeer een boost geven en bestaande klanten overtuigen weer een aankoop te doen. Genoeg redenen dus om regelmatig een nieuwsbrief te versturen en iets van je te laten horen.
Door e-mail feedback te verzamelen in je nieuwsbrieven, kom je er niet alleen achter of je nieuwsbrief echt gelezen wordt, maar ook wat klanten interessant vinden en willen lezen. Nieuwsbrief feedback werkt eenvoudig; je plaatst een embedded formulier in je e-mail met bijvoorbeeld een duim omhoog of omlaag. Zo kan de lezer je nieuwsbrief snel beoordelen.
Als je een feedbackformulier maakt, houd het kort en bondig. Vaak is het dat hoe meer vragen je stelt, des te minder antwoorden je krijgt. We raden je aan altijd af te sluiten met een open vraag, zodat iemand de feedback kan toelichten.
Als je op een duim klikt, ga je naar een andere pagina zoals bijvoorbeeld:
Squla sets out to increase newsletter engagement with user feedback
Find out how Squla leverages user feedback to improve digital content within its newsletters.
E-mail feedback template 2: Service e-mails
Veel bedrijven versturen service e-mails, denk aan informatie over de bezorging, account updates, website-updates, tickets als bijlage, etc. Je kunt deze e-mails gebruiken voor cross-selling, een nieuw product introduceren, upselling en nog veel meer. Deze berichten bevatten belangrijke informatie voor klanten en daarom worden ze vaak goed gelezen. Het is dus belangrijk dat deze e-mails duidelijk zijn. Je kunt eenzelfde soort feedbackformulier gebruiken als voor nieuwsbrieven.
Dit is een voorbeeld van een product update e-mail:
Als je het e-mail feedbackformulier interactief wil maken, kun je voor conversational feedback kiezen.
Hier volgt een voorbeeld van een e-mail feedbackformulier:
En zo ziet het er uit als je voor conversational feedback kiest:
Wil je meer weten over conversational feedback? Lees dan deze blog!
E-mail feedback template 3: Aftersales e-mails
Acquisitie is goed. Retentie is beter. En daarom zijn de aftersales e-mailberichten zo belangrijk. Een aftersales campagne is een van de makkelijkste manieren om de klantretentie te verbeteren en dus aantrekkelijk voor onder andere de e-commerce bedrijven. Een aftersales campagne bestaat uit enkele e-mails die de klant ontvangt na een aankoop, bijvoorbeeld een aankoopbevestiging of de verzendinformatie en follow-up na de bezorging.
Een van de KPI’s die vaak gebruikt wordt voor aftersales is de Net Promoter Score (NPS). De NPS meet de klantloyaliteit, zodat je te weten komt of klanten je product of dienst zouden aanbevelen bij vrienden en familie.
Hieronder zie je een voorbeeld van een NPS-feedbackformulier:
En zo ziet het eruit als je voor een bepaalde score kiest. Je klant komt op een landingspagina en ziet dan dit formulier:
Inspiratie nodig voor aftersales feedbackvragen? In deze blog geven we tips en tricks voor aftersales e-mails.
E-mail feedback template 4: Follow-up e-mails
Er zijn sectoren voor wie de follow-up e-mails juist belangrijk zijn. Zo sturen SaaS-bedrijven regelmatig dit soort e-mails naar hun klanten, want het is een effectieve manier om klanten te vragen hoe ze een demo of trial hebben ervaren.
Stel je geeft een demo van 30 minuten en vervolgens hoor je niets meer van je prospect. Wat zou de reden kunnen zijn? Was de demo niet duidelijk genoeg? Heeft je product niet genoeg voordelen? Zo zijn er veel vragen die je jezelf kunt stellen. Maar … je kunt het beter aan de prospect vragen.
Of wat denk je van een gratis trial? Waarom komt er geen vervolg? Was de gebruiker niet tevreden? Wat kun je verbeteren zodat iemand wel converteert?
Door simpelweg een e-mail feedbackformulier aan je follow-up e-mail te toe voegen kun je de gebruiker vragen naar hun ervaring.
Aan de hand van het aantal sterren, wordt de bezoeker naar de volgende pagina geleid:
E-mail feedback template 5: E-mails met enquête uitnodiging
Als laatste willen de enquête uitnodiging kort toelichten. Dit soort e-mail feedback is anders dan de vorige templates, omdat het meestal gebruikt wordt voor een langere en diepgaandere enquête voor bijvoorbeeld research.
Op deze manier krijg je veel waardevolle input van je doelgroep, zonder dat je de e-mail volstopt met vragen.
Dit kan er zo uitzien:
Een voorbeeld van zo’n enquête:
Bouw een band op met je doelgroep met e-mail feedback!
Zoals je ziet, kun je op verschillende manieren e-mail feedback verzamelen. De feedback helpt je niet alleen je doelgroep beter te begrijpen, je kunt de content beter personaliseren, wat weer leidt tot een hogere response rate van je feedbackformulieren .
Wil je de templates uit deze blog in je e-mail campagnes gebruiken? Start dan vandaag nog met Mopinion for Email.
Mopinion voor E-mail geeft inzicht in wat je doelgroep belangrijk vindt. Zo kun je e-mail campagnes nog persoonlijker en succesvoller maken. Als je weet wat je lezers willen ontvangen, dan heb je een dikke streep voor op je concurrentie.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.