Hey retailer, waarom heb jij nog geen mobiele app?

Hey retailer, waarom heb jij nog geen mobiele app?

Het zal duidelijk zijn dat de manier van winkelen tegenwoordig anders is dan een paar jaar geleden. De lockdown draagt hier natuurlijk ook aan bij. Hierdoor is de digitale transformatie versneld en het aantal mobiele aankopen gestegen. Een mobiele app is ideaal om de producten mooi weer te geven en de klanten op hun wenken te bedienen. Helaas is de ene mobiele app zeker de andere niet…


Waar de ene app een geweldige customer experience biedt en klanten eenvoudig aan zich bindt, hebben andere apps moeite om hun DAU (Daily Active Users) en MAU (Monthly Active Users) hetzelfde te houden zonder gebruikers te verliezen. Wat maakt het verschil? In een artikel over het succes van de online marketplaces lees je hoe je de ideale customer journey creëert voor de online shoppers zodat je ze niet kwijt raakt.

mobiele app shopping

Voordelen van een mobiele app

De meeste retailers hebben een website waar je kunt shoppen en een mobiele app. Het aantal gebruikers van mobiele apps blijft toenemen, dus benut het zeker als extra verkoopkanaal, of zelfs primair verkoopkanaal.

We zien al jaren een toename in het gebruik van shopping apps, maar de 45% omzetgroei van retailers van dit afgelopen jaar laat zien dat apps nu echt ingeburgerd zijn.”

Berry de Kort, CEO JMango360 (app ontwikkelaar)

Mocht je nog twijfelen…

Hier volgen vier redenen waarom de mobiele app terrein blijft winnen.

1. Een mobiele app gebruik je waar en wanneer je maar wil, iedereen neemt zijn/haar mobiel overal mee naar toe.
2. Een mobiele app laadt geen bestanden van het Internet, is dus veiliger voor de gebruikers en kan offline gebruikt worden.
3. Je kunt andere apps en functionaliteiten makkelijk aan je mobiele app koppelen.
4. Je kunt push notificaties naar klanten van je mobiele app versturen.

Succesfactoren van een mobiele app

Naast praktische voordelen, kleven er aan mobiele apps ook commercieel aantrekkelijke mogelijkheden aan.

  • Personalisatie. Tegenwoordig verwacht zeker 77% van de consumenten producten en aanbiedingen te zien die op hem/haar persoonlijk van toepassing zijn. Kortom, personalisatie van de customer experience is key.
  • Loyaliteitsprogramma. Kortingen gelden alleen voor klanten met een account.
  • Snel wisselend aanbod en gevoel van schaarste.Klanten openen regelmatig de app om het aanbod te bekijken.
  • 24/7 service. Door bijvoorbeeld een virtual assistent kun je klanten te allen tijde te woord staan en helpen.

Nu duidelijk is waarom een mobiele app garant staat voor meer omzet voor retailers, wil je natuurlijk geen flater slaan met je app. Dus hoe zorg je ervoor dat je de mobiele app de CX (customer experience) juist verbeterd en verrijkt?

Customer feedback verzamelen

Begin vandaag nog met in-app feedback verzamelen en leer je klanten echt kennen.


grafiek customer experience komende vijf jaar
Bron: Superoffice

Heb jij CX al prioriteit gemaakt?

Met een goede customer journey en experience bind je klanten aan je en voorkom je dat ze overlopen naar de concurrent. Een op de 3 klanten zegt zijn aankopen ergens anders te doen na slechts één slechte ervaring. Kortom, de customer experience krijgt steeds meer aandacht en niet alleen van de marketeers. Gelukkig werken ook teams als productontwikkeling en de klantenservice steeds beter met elkaar samen.

Deze vier tips vormen de basis van een succesvolle customer experience.

1. Customer experience strategie. Zonder een duidelijk en onderbouwd plan ben je nergens en krijg je geen steun van andere teams binnen je bedrijf.
2. Personas. Segmenteer je klanten, weet wie ze zijn en ken hun behoeften.
3. Customer feedback. Verzamel in-app feedback en vraag klanten naar hun ervaringen.
4. Opvolging. Zorg voor een goede opvolging van de verzamelde feedback en laat klanten weten wat je met hun input doet.

Wil je meer weten over hoe je een succesvolle CX strategie opzet? Dan is dit artikel zeker de moeite waard. En met deze tips leer je hoe je personas kunt uitwerken, zodat jouw klanten ook een gezicht krijgen en dat maakt het makkelijker de juiste customer journey aan te bieden.

An Example of Mobile Feedback
Voorbeeld in-app feedback verzamelen

In dit artikel richten wij ons op de laatste twee punten. Waarom? Omdat dat is waar we goed in zijn. Met Mopinion feedback verzamel, analyseer en beheer je de feedback die je via je mobiele app, website of email campagnes verzamelt.

Je mobiele app verbeteren met customer feedback?

Nu je klanten niet in levende lijven door je winkel ziet lopen is het moeilijker in te schatten wat een klant vindt en hoe een klant iets ervaart. Gelukkig zijn er genoeg manieren om hier wel inzicht in te krijgen. Lang leve customer feedback!

Profiteer van de volgende voordelen:

  • Real-time bugs en problemen signaleren
  • Voorkom verlaten winkelwagens
  • Biedt de juiste onboarding aan voor een langetermijnrelatie
  • Nieuwe features prioriteren en testen

Wil je specifiek de klanttevredenheid van je mobiele app meten? Lees dit artikel dan zeker even. Naast veelvoorkomende fouten leggen we natuurlijk ook uit hoe je dit het beste aan kunt pakken. Over de meer technische informatie over hoe je in-app feedback verzamelt, denk aan bijvoorbeeld een SDK of API, hebben we ook een blog geschreven.

Houd onze blog in de gaten voor nog meer interessante artikelen over de mobiele experience en trends van 2021 op het gebied van digitale marketing.

Klaar om Mopinion in actie te zien?

Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.