3 manieren om app feedback te verzamelen: Webviews, SDK’s & API’s

3 manieren om app feedback te verzamelen: Webviews, SDK’s & API’s

In-app feedback verzamelen en analyseren helpt je je app te verbeteren. In een eerder blog kon je lezen waarom in-app feedback belangrijk is voor de mobile user experience. Nu gaan we verder met hoe je de feedback verzamelt. Er zijn namelijk drie verschillende manieren om in-app feedback te verzamelen, allemaal met eigen voor- en nadelen. We hebben het hier over: Webviews, SDK’s en API’s.


In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn, zodat je als mobile marketeer weet welke methode het beste bij jou en je app past.

We beginnen met de eerste methode: Webview.


Wat is a Webview?

Een webview is een browser in een mobiele applicatie en het creëert een zogeheten ‘hybride app’. Dankzij webview kun je een mobiele app bouwen met bijvoorbeeld HTML, CSS, of JavaScript. Je app is dan nog steeds een native app die je in de app stores kunt vinden.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - Hybrid mobile apps

Hoe verzamel je feedback via webview? De gebruiker laadt een feedbackformulier in webview met de feedback software die de app gebruikt. Het werkt hetzelfde als een feedbackformulier op een webpagina laden, maar nu gebeurt het in de mobiele app. Je ziet dit vaak in e-commerce apps.

Opmerking: Webview is niet hetzelfde als een responsive website voor mobiel. Als een website responsive is, dan passen de content en lay-out zich aan, aan het formaat van het scherm waarop ze gebruikt worden. Dit gaat geheel automatisch. Er zijn vier standaard formaten beeldschermen: desktop, kleiner beeldscherm (laptop), tablet en smartphone. Als het formaat van het scherm verandert, verandert de content automatisch ook zodat het goed te gebruiken is via dit device. De website van bijvoorbeeld Instagram is responsive en dit werkt zo goed dat de mobiele versie aanvoelt alsof je de mobiele app gebruikt.

Gratis Whitepaper: Zo bepaal je de juiste feedback strategie

Lees welke vragen je in een online feedback formulier stelt, zodat je waardevolle informatie verzamelt.

In-app feedback via webview

Laten we nog even dieper ingaan op feedback verzamelen via webview:

Voordelen:

  • Snel en eenvoudig te gebruiken. Je hoeft alleen de URL van waar je feedbackformulier draait via webview in je app te linken. De betere feedback tools maken een unieke URL voor ieder feedbackformulier aan. Daarmee bedoelen we dat het formulier niet in een ‘slide in’ of modal (overlay) formulier op een pagina is, maar opgeroepen wordt door de unieke URL.
  • Simpele release. En je kunt het feedbackformulier gemakkelijk aanpassen. Hier is geen release van een nieuwe versie van je mobiele app voor nodig.

Nadelen:

  • Het kan de in-app user experience enigszins verstoren. Het kan aanvoelen alsof je de app verlaat, dit hangt van het design af, ook al verlaat je de app dus niet. Daarom is het belangrijk dat je webview goed in je app integreert. Dit kost misschien wat meer tijd, maar door goed te laten aansluiten, heb je minder kans dat de UX wordt verstoord.
  • Je kunt geen gebruik maken van sommige native app functionaliteiten. Omdat je een webpagina laadt, kun je bijvoorbeeld niet tegelijkertijd screenshots maken (visuele feedback), GPS gebruiken (via locatieservices) of een foto via je camera toevoegen.
  • Je hebt altijd een internetverbinding nodig. Sommige mobiele apps draaien volledig native en hebben geen actieve internetverbinding nodig. Maar als je webview wilt gebruiken, heb je wel een verbinding nodig. Als je geen verbinding hebt, kun je geen feedbackformulier in je app tonen.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - Internet Connection

Wat is een API?

API, Application Programming Interface, is een set definities, protocols en tools die je gebruikt om applicatie software te ontwikkelen. Veel grote bedrijven kiezen op een bepaalt moment ervoor hun eigen API’s te ontwikkelen voor hun klanten of voor intern gebruik.

Development teams verdelen hun applicatie vaak over verschillende servers en deze kunnen dan met elkaar blijven communiceren door API’s te gebruiken.

De servers die de hoofd applicatie ondersteunen noemen we microservices’. Een bedrijf dat met API’s werkt, werkt met dedicated URL’s voor de data responses en dat zie je dus niet terug in de user interface van een website.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - API

Twee soorten feedback API’s
Als we kijken naar customer feedback software zijn er twee soorten API’s. Een API wordt gebruikt om de feedback naar een platform te sturen. Deze stuurt bijvoorbeeld feedback van een mobiele app naar feedback software.

De tweede API is er een die feedback uit de feedback oplossing haalt en exporteert. Zo gaat de feedback bijvoorbeeld van de feedback software naar een project management tool als JIRA of Trello.

In-app feedback via API

Bij Mopinion zien we bijvoorbeeld dat klanten feedback met een API uitvragen, nadat de gebruiker contact met een chatbot heeft gehad. De API zorgt ervoor dat de vraag-elementen geïntegreerd worden in het chatbot venster. Als je ook op deze manier feedback wil verzamelen zijn er een paar dingen waar je op moet letten.

Voordelen:

  • Vrijheid en flexibiliteit als het gaat om ontwikkelen en bouwen. Met een API heb je niet te maken met allerlei regels. Je bepaalt zelf hoe je een feedbackformulier implementeert en bouwt. Ook hoe het eruit ziet of wanneer het in de app verschijnt ligt aan je voorkeuren.
  • Alle functionaliteiten van het mobiele apparaat zijn beschikbaar. Ook al zul je het zelf moeten ontwikkelen, je kunt alle functionaliteiten zoals GPS, camera foto’s of screenshots dan wel blijven gebruiken. Dit is bij webview niet mogelijk.
  • Feedbackformulieren werken ook zonder internetverbinding. De antwoorden kun je cachen, zodat het ingediend wordt zodra de gebruiker ergens verbinding heeft. Dit is belangrijk, want sommige mobiele apps kunnen volledig functioneren zonder internetverbinding. Denk aan een app van een reisverzekering. Je kunt dan een claim indienen ongeacht je locatie en of je internet hebt. De app cacht de verzekeringsclaim en als je terug bent in de bewoonde wereld en WIFI hebt, wordt je data verzonden naar het verzekeringsbedrijf.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - API sample

Nadelen:

  • Je kunt niet even het feedbackformulier aanpassen, zonder de release van een nieuwe versie van je mobiele app. Als je bijvoorbeeld een vraag wil veranderen of toevoegen, moet je de interface aanpassen en de API post. Ook bij de ontvangende partij moet je aangeven dat er nieuwe data binnenkomt. Vervolgens lanceer je een nieuwe versie van je app en kunnen gebruikers deze downloaden of updaten.
  • Je moet zelf het in-app feedback formulier maken en ontwerpen. Er zijn gelukkig wel voorbeelden van frameworks, zodat je gemakkelijk een interface kunt maken.
  • Er is een langere leercurve. Het is belangrijk dat je de API van de feedback software goed leert kennen. Dat houdt in dat je zelf de documentatie en informatie moet doornemen om problemen op te lossen. Daarom is het fijn als er een community is, waar je je vragen kunt stellen. Het kost ook meer tijd als je alles zelf moet gaan ontdekken.

Wat is een SDK?

Mocht je nog niet bekend zijn met een SDK … SDK staat voor Software Development Kit. Een SDK is een softwarepakket dat je download en de juiste tools bevat om iets aan een platform toe te voegen.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - SDK

Volgens Twilio, is een ‘individuele SDK vaak aangepast naar het platform, maar over het algemeen bevat een standaard SDK’:

  • Een bibliotheek met API’s. Dit zijn voorgedefinieerde stukjes code die je helpen om veelvoorkomende programmeertaken op het platform uit te voeren.
  • Integrated Development Environment(IDE): een editor waarmee je grafische elementen, zoals knoppen of tekstvakken kunt ontwerpen. IDE’s zijn vrij standaard bij mobile SDK’s.
  • Aanvullende tools: deze worden vaak gebruikt om taken uit te voeren zoals het debuggen, bouwen, uitvoeren en testen van de applicatie.

Begin vandaag nog met Mopinion’s SDK's

Begin vandaag nog met het verzamelen van feedback in je native apps met deze flexibele en eenvoudig te installeren SDK's voor in-app feedback.

SDK vs API
Een SDK is een complete set API’s die ervoor zorgen dat je alle benodigde acties kunt uitvoeren die nodig zijn om een applicatie te bouwen. Een API daarentegen is een reeks methodes die je voor een specifiek doel gebruikt.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - SDK vs API

We laten het verschil zien met een voorbeeld.
De Java Development Kit (JDK) bevat niet alleen de API, maar ook compilers, runtime systemen en andere tools. De Java API bestaat uit alle bibliotheken die je nodig hebt om ‘out of the box’ te werken.

IAls we kijken naar in-app feedback software dan zijn er enkele verschillende manieren om feedback in je mobiele app te verzamelen met SDK’s. Bijvoorbeeld de Mopinion SDK voor iOS of een SDK voor Android.

Er zijn verschillende SDK’s die je kunt downloaden, afhankelijk van de programmeertaal die je gebruikt, het platform waarvoor je ontwikkelt en de communicatie tool die je gebruikt om bijvoorbeeld de feedback naar de feedback software te sturen.

In-app feedback via SDK

Dit is wat SDK’s wel en niet doen als je feedback wil verzamelen. Via de SDK kun je zowel een webformulier als een native formulier inladen.

Voordelen:

  • Met SDK’s is alles snel ‘up and running’.Je kunt gemakkelijk nieuwe features in je app integreren, zoals bijvoorbeeld feedback verzamelen. En zaken als authenticatie, feedback verzenden, invulvelden valideren, etc. gebeuren standaard.
  • Je kunt feedbackformulieren makkelijk aanpassen, zonder dat er een nieuwe versie van je app nodig is. Een vraag toevoegen of aanpassen is dus zo gepiept in je feedback oplossing. Je hoeft het niet in de app te programmeren.
  • Als je een webformulier in de app deployment zet, dan zal deze in de app in een webview worden ingeladen. Met SDK kun je dus webformulieren en native formulieren gebruiken.

Nadelen:

  • De leercurve is langer dan met webview. Het is vergelijkbaar met een API, ook met een SDK moet je vertrouwd raken. Er zijn enkele SDK’s met de documentatie op de juiste plek en een actieve groep gebruikers. Op Github vind je hier goede voorbeelden van. Maar er zijn ook andere SDK’s waarbij dat niet zo is. In dat geval is het slim om een in-app feedback software te kiezen met een goede customer support afdeling.
  • Je bent afhankelijk van de kwaliteit van de software van je app en van de SDK. Met een SDK draai je eigenlijk een stuk software in een stuk software. Dus zelfs als je mobiele app en de SDK die je gebruikt beide zijn ontwikkeld volgens alle regels voor softwareontwikkeling, kunnen er nog steeds problemen optreden. Het is ook belangrijk te beseffen dat SDK’s gemakkelijk de prestaties van de app kunnen vertragen en fouten in de user experience kunnen veroorzaken. Je kunt bijvoorbeeld modules inladen die je niet gebruikt of die niet samengaan met andere functionaliteiten van je app.

Mopinion: 3 Ways to Collect In-App Feedback: Webviews, SDKs & APIs - Assessing

Welke methode past het beste bij je bedrijf

Zoals je hebt gelezen heeft elke methode voor- en nadelen, zoals de vereisten voor de implementatie, de technische knowhow en de prestaties na de implementatie.

Ons advies? Bepaal vooraf je doelstellingen en beoordeel welke middelen je hebt en welke je nodig hebt – vooral vanuit technisch oogpunt. Uiteraard zijn niet al deze methoden geschikt voor elk bedrijf, dus als je de doelstellingen en mogelijkheden goed in kaart brengt, wordt het veel gemakkelijker om te beslissen welke methode bij je past.


Wil je meer weten over in-app feedback?

Je leest het in deze gratis whitepaper!

DOWNLOAD DE WHITEPAPER