Je wil natuurlijk dat je nieuwe collega zich snel thuis voelt en lekker meedraait. Een goede onboarding draagt hieraan bij. Effectory omschrijft onboarding als: Alle activiteiten die ertoe leiden dat medewerkers vertrouwd raken met hun functie en de organisatiecultuur.
Onboarding bestaat uit online of offline activiteiten en wordt ingezet om nieuwe medewerkers in te werken, maar ook om nieuwe klanten bekend te maken met een product of dienst. Nu veel bedrijven actief met de digitale transformatie bezig zijn en remote werken, richten we ons op online onboarding en dan specifiek op waarom e-learning de ideale onboarding tool is. Tips voor succesvolle online onboarding activiteiten lees je in een blog van Frankwatching. En verder lees je in dit artikel ook hoe je user feedback gebruikt om de onboarding nog beter te laten aansluiten op nieuwe medewerkers of klanten.
Voordelen van onboarding voor nieuwe werknemers en nieuwe klanten
Na een goede onboarding weten nieuwe werknemers beter wat van ze verwacht wordt, waar ze terecht zijn gekomen en kunnen ze sneller aan de slag. Ze ervaren meer werkgeluk en zijn direct onderdeel van een team, waardoor ze langer voor dezelfde werkgever blijven werken. Daarnaast is onboarding ook dé manier om nieuwe klanten goed voor te bereiden. Door klanten meteen kennis te laten maken met je product of dienst weten ze wat ze mogen verwachten. Zo voorkom je vraagtekens en onduidelijkheden. Genoeg redenen dus om goed over het onboardingproces na te denken.
Waarom e-learning als onboarding tool?
Er zijn verschillende manieren voor de onboarding. Voor nieuwe medewerkers wordt vaak een handboek gemaakt met daarin alles over het reilen en zeilen van de organisatie. Een nieuwe medewerker vindt dit vaak op het bureau met daarbij een paar leuke gadgets. Vaak krijgen nieuwe collega’s ook iemand toegewezen die ze wegwijs maakt binnen het bedrijf en meeloopt tijdens de kennismakingsronde met de andere collega’s. Maar nu we steeds meer digitaal doen en we elkaar sinds maart 2020 veel minder of niet eens persoonlijk meer zien is e-learning ideaal als onboarding tool. Ook voor de pandemie stapten al steeds meer bedrijven over op e-learning.
De voordelen van e-learning:
E-learning wordt natuurlijk gebruikt in het onderwijs, maar ook het bedrijfsleven zet steeds vaker e-learning in als middel om medewerkers te trainen of om de huidige kennis te toetsen. Hier kunnen we dus ook onboarding aan toevoegen.
De voordelen van e-learning (je leest hier meer over in dit artikel):
Personaliseren. Afhankelijk van iemands functie, ervaring en achtergrond kun je een route uitstippelen.
Altijd beschikbaar. Behalve de onboarding tijdens iemands beginperiode kan het ook als naslagwerk gebruikt worden.
Up-to-date. Alle laatste ontwikkelingen kunnen snel verwerkt worden in het platform.
Inzicht. Je kunt iemands voortgang monitoren en je ziet waar iemand moeite mee heeft of juist snel doorheen fietst.
Praktijkvoorbeeld van e-learning als onboarding tool
Bron: Appical
Appical is een platform dat wereldwijd gebruikt voor pre-boarding (de periode voor je in dienst treedt), onboarding (als iemand net in dienst in), re-boarding (weer terug op de werkplek) en offboarding (de laatste periode voor iemand vertrekt).
Zij merken dat bedrijven vooral bij hen aankloppen om nieuwe medewerkers sneller ‘up and running’ te hebben en ook omdat ze met de tijd mee willen gaan. Vaak belanden nieuwe medewerkers in een situatie waarin ze niet of nauwelijks contact hebben met hun nieuwe collega’s, of ze worden juist op hun eerste dag in het diepe gegooid. Onboarding moet juist de onduidelijkheden wegnemen, vragen beantwoorden en betrokkenheid creëren in plaats van voor alleen maar meer vraagtekens zorgen.
Volgens 40% van onze klanten is de inwerktijd van nieuwe werknemers door inzet van ons onboardingsplatform 20-30% korter geworden.
Appical
In de praktijk blijkt dat onboarding door e-learning bijdraagt aan:
– Het succes en werkgeluk van de nieuwe medewerker
– Minder vragen voor HR of support
– Het team is sneller productief
– Het verlaagt de uitstroom in de eerste 6-12 maanden
– Het versterkt het werkgeversmerk
Verzamel user feedback voor een perfecte onboarding
De ene app of online leeromgeving is de andere niet. En je wil wel dat iemand direct een goede indruk van je bedrijf krijgt. Kortom, de onboarding moet er niet alleen tip top uitzien, het moet ook gebruiksvriendelijk zijn. Als de modules veel moeite kosten, verliest iemand zijn interesse en motivatie en dat terwijl dit juist de flitsende start van een succesvolle carrière kan zijn. Kortom, meten is weten. Zorg ervoor dat je weet wat de gebruiker vindt en hoe de user experience is. Door user feedback te verzamelen krijg je antwoord op deze belangrijke vragen. Een handige leidraad over in-app feedback voor mobiele product owners en mobiele marketeers
User feedback geeft inzicht in hoe het onboardingproces verloopt. Kan een nieuwe medewerker goed van start na de onboarding? Weet iemand wat er verwacht wordt en ontdek of de modules gebruiksvriendelijk zijn. Heb je een onlineomgeving en een app, dan raden we je aan zowel via de website als de mobiele app feedback te verzamelen, omdat de user experience per device anders is. Bekijk hier welke vragen je kunt stellen als je de user experience wil meten.
Gratis whitepaper: Optimaliseer de mobiele experience met in-app feedback
Hoe verzamel je user feedback?
1. Verzamel feedback via een knop in menu.
2. Vraag om visuele feedback. Met screenshots zie je direct waar iemand tegenaan loopt.
3. Vraag na iedere module of de gebruiker zijn/haar doel heeft bereikt. Dit noemen we ook wel de Goal Completion Rate.
Maak onboarding via e-learning aantrekkelijk met deze tips:
- Zorg voor een mooie welkomstpagina
- Geef een virtuele rondleiding
- Voeg een quickscan toe als zelfreflectie.
- Voeg een smoelenboek toe
- Gebruik het platform ook als naslagwerk voor informatie over cao, procedures, etc.
- Eindig met een korte test en een leuk certificaat
- Zorg voor een mooie welkomstpagina
- Geef een virtuele rondleiding
- Voeg een quickscan toe als zelfreflectie.
- Voeg een smoelenboek toe
- Gebruik het platform ook als naslagwerk voor informatie over cao, procedures, etc.
- Eindig met een korte test en een leuk certificaat
Als je aan de slag gaat met de onboarding denk dan eens terug aan je eigen eerste werkdag bij het bedrijf. Wat vond je moeilijk of spannend of onduidelijk? Het is aan jou de nieuwe medewerker een goed gevoel te geven door de juiste onboarding aan te bieden. Probeer je niet alleen op het digitale stuk te concentreren, het is natuurlijk ook belangrijk dat iemand zich op de werkvloer snel thuis voelt. Vraag je nieuwe medewerkers en klanten regelmatig om feedback, het is belangrijk dat iemand gehoord wordt.
Klaar om Mopinion in actie te zien?
Wil je meer weten over hoe je feedback verzamelt en analyseert met onze feedback tool? Probeer het 14 dagen gratis! Op zoek naar wat meer persoonlijke begeleiding? Plan dan een online demo in met één van onze feedback specialisten.